Необходими продукти
За масленото тесто:
250 грама брашно
100 грама масло
100 грама захар
1 яйце
1 щипка сол
За крема:
2 яйца
1 жълтък
55 г захар
1 с.л. царевично нишесте
200 мл крем фреш
1 ванилия
За черешите:
350 г зрели череши без костилки, за предпочитане пресни, но може от сладко или от компот
4 с.л. портокалов сок
захар на вкус, около 1 с.л. при пресни череши
Начин на приготвяне
- За тарталетите - брашното се пресява, за да стане по-леко тесто и по-хрупкави тарталети. Маслото се стрива с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа се прави кладенче. Яйцето се разбива леко със захарта и щипката сол в отделен съд и се изсипва в кладенчето. Сместа се размесва с лопатка или с ръце и ако не се събира на тесто, се добавя по малко вода. Тестото се омесва и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин. Разточва се или се разтяга с ръце и се слага в намаслени формички за тарталети. Покрива се с хартия за печене, а отгоре се слага морска сол или боб за да не се надигне дъното. Пече се 20 минути на 190°С в предварително загрята фурна.
- За крема - сложете в купа яйцата, жълтъка и 3 с.л. захар. Разбийте на гладък крем, прибавете царевичното нишесте и отново разбийте. Сложете крем фреша да заври, след което излейте върху яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Върнете сместа в тигана и оставете да заври на бавен огън, без да спирате да бъркате. Сместа трябва да поври 2-3 минути, след което я свалете от котлона. Разбъркайте с ванилията и изчакайте крема леко да се охлади. Насипете го в тарталетите.
- Ако черешите са пресни се слагат в малко тиганче заедно с портокаловия сок и захарта, захлупват се и се задушават на слаб огън около 10 минути, докато омекнат. Ако черешите са от сладко или от компот, те са подсладени и се слагат в тигана с портокаловия сок за 2-3 минути - да се стоплят и смесят по-добре. Изчакайте да се охладят, изцедете черешите и ги сипете с лъжичка върху крема. Възможно е да сложите пресни череши, без всякаква обработка, като само извадите костилките.
12 порции
Източник: Личен архив