Рецепта за тарталети с крем и череши

Коментари · 461 Прегледа

Това е изискан и вкусен десерт, с който ще блеснете и пред най-капризните гости.

Необходими продукти

За масленото тесто:

250 грама брашно

100 грама масло

100 грама захар

1 яйце

1 щипка сол

За крема:

2 яйца

1 жълтък

55 г захар

1 с.л. царевично нишесте

200 мл крем фреш

1 ванилия

За черешите:

350 г зрели череши без костилки, за предпочитане пресни, но може от сладко или от компот

4 с.л. портокалов сок

захар на вкус, около 1 с.л. при пресни череши

Начин на приготвяне

  1. За тарталетите - брашното се пресява, за да стане по-леко тесто и по-хрупкави тарталети. Маслото се стрива с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа се прави кладенче. Яйцето се разбива леко със захарта и щипката сол в отделен съд и се изсипва в кладенчето. Сместа се размесва с лопатка или с ръце и ако не се събира на тесто, се добавя по малко вода. Тестото се омесва и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин. Разточва се или се разтяга с ръце и се слага в намаслени формички за тарталети. Покрива се с хартия за печене, а отгоре се слага морска сол или боб за да не се надигне дъното. Пече се 20 минути на 190°С в предварително загрята фурна.
  2. За крема - сложете в купа яйцата, жълтъка и 3 с.л. захар. Разбийте на гладък крем, прибавете царевичното нишесте и отново разбийте. Сложете крем фреша да заври, след което излейте върху яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Върнете сместа в тигана и оставете да заври на бавен огън, без да спирате да бъркате. Сместа трябва да поври 2-3 минути, след което я свалете от котлона. Разбъркайте с ванилията и изчакайте крема леко да се охлади. Насипете го в тарталетите.
  3. Ако черешите са пресни се слагат в малко тиганче заедно с портокаловия сок и захарта, захлупват се и се задушават на слаб огън около 10 минути, докато омекнат. Ако черешите са от сладко или от компот, те са подсладени и се слагат в тигана с портокаловия сок за 2-3 минути - да се стоплят и смесят по-добре. Изчакайте да се охладят, изцедете черешите и ги сипете с лъжичка върху крема. Възможно е да сложите пресни череши, без всякаква обработка, като само извадите костилките.

12 порции

Източник: Личен архив

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | КИБЕРСИГУРНОСТ | Социално инженерство и СОЦИАЛНА ИНЖЕНЕРИЯ - iSec.Agency | IThub.social - IT социална мрежа, Програмиране, Дизайн, Киберсигурност & Co.