Необходими продукти
За тестото:
100 г масло със стайна температура
1 средно голям жълтък
3 с.л. студена вода
200 г брашно
За пълнежа:
4 ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
55 г масло, нарязано на парченца
За глазурата:
4 с.л. конфитюр от кайсии
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- За тестото - смесете маслото и жълтъка в кухненски комбайн до гладка смес. Добавете вода и отново разбъркайте. Изсипете брашното и бъркайте на пулсов режим, докато тестото стане на топка. Прехвърлете върху леко набрашнена повърхност и леко омесете гладко тесто. Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за 45 минути. Върнете на стайна температура, преди да го разточите и застелете формата, в която ще печете тарта.
- За пълнежа - обелете, почистете и нарежете на тънки филийки ябълките. Пръснете половината ябълки върху тестото без да подреждате, а другата половина наредете в концентрични кръгове, като леко застъпвате парченцата, докато формата се напълни Поръсете със захарта и канелата и сложете тук-там парченца масло.
- Загрейте предварително фурната на 190°С. Печете тарта върху тава около 50-60 минути, докато ябълките покафенеят, а тестото стане златисто. Извадете от печката и оставете да постои 10 минути преди да го извадите от формата. Загрейте конфитюра и лимоновия сок, докато заврат. Прекарайте през цедка, след което с четка нанесете върху ябълките, за да се глазират.
6 порции
Източник: Личен архив