Скирът (skyr) е култивиран исландски млечен продукт, който прилича на цеденото и киселото мляко. Популярен е в целия свят и се предлага както натурален, така и с добавка на плодове, ядки и подсладители.
Скирът е богат на витамини и минерали, добър източник е на калций и съдържа пробиотични бактерии. Калцият е важен за здравето на костите, а пробиотиците помагат за поддържане на здрави черва. Засища човек за по-дълго време, предпазва от остеопороза, подпомага здравето на сърцето, регулира нивото на кръвната захар и осигурява добро количество протеин с минимални количества въглехидрати и мазнини, което го прави питателна храна, която може да бъде чудесно здравословно допълнение към повечето диети.
Обикновено със скир се приготвя високопротеинова закуска, здравословни десерти или междинна лека закуска.
Разберете за всички здравни ползи от консумацията на скир, състава му и противопоказанията като прочетете статията до край.
Какво е Скир?
Скирът е основна храна в Исландия, откакто викинките се заселват там преди повече от 1100 години. Скирът се споменава дори в някои от Сагите, известните истории за викингите и ранната исландска история.
Днес скирът се прави предимно само от обезмаслено прясно краве мляко, но първоначално се е произвеждал както от овче, така и от краве мляко. Млякото се затопля и се добявят живи култури от бактерии, а след като се сгъсти, се прецежда, за да се отстрани суроватката. Наподобява традиционното българско киселото мляко, има подобен на него вкус, но по-плътна текстура.
Скирът става все по-популярен през последните години и вече може да се намери в много хранителни магазини по целия свят, включително и в България.
Състав и полезни свойства
Състав на скира
Скирът е с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати. Въпреки че точното му съдържание на хранителни вещества варира в зависимост от марката, порцията от 170 грама натурален скир съдържа:
110 калории;
19 грама протеини;
7 грама въглехидрати;
0 грама мазнини;
Фосфор - 25,5% от РДП (референтен дневен прием);
Калций - 20% от РДП;
Рибофлавин - 19% от РДП;
Витамин B12 - 17% от РДП;
Калий - 5% от РДП.
Скирът е естествено обезмаслен продукт, въпреки че понякога се добавя сметана по време на обработката му, което може да увеличи съдържанието на мазнини. Той също така съдържа повече протеини от много други видове млечни продукти - около 11 грама протеин на 100 грама продукт. За сравнение, същото количество кисело мляко съдържа около 7 грама протеин, докато в пълномасленото прясно мляко има 3,2 грама.
Здравни ползи от консумацията на скир
1. Засища за по-дълго време
За производството на скир са необходими три до четири пъти повече прясно мляко, отколкото за приготвянето на традиционното българско кисело мляко, което го прави и по-гъст хранителен продукт с по-високо съдържание на протеини.
Проучвания установяват, че протеинът от млечните продукти може да регулира кръвната захар, да подобри здравето на костите и да помогне за запазване на мускулната маса при отслабване.
Протеинът може да бъде полезен и за поддържане на теглото, като се има предвид, че засища и намалява глада. Доказано е, че консумирането на високопротеинови млечни храни, като кисело мляко, помагат да се предотврати наддаването на теглото и последващо затлъстяване.
Проучване установява, че високопротеиновите закуски като киселото мляко влияят на апетита, в сравнение с нездравословните закуски като шоколад и бисквити. Друго проучване сравнява ефектите на нископротеиновите с умерено съдържание на протеин и високопротеиновите кисели млека върху глада и апетита. Установено е, че консумацията на високопротеиново кисело мляко води до намаляване на глада, повишаване на ситостта и забавяне на последващото хранене по-късно през деня.
Фактите също предполагат, че протеинът може да стимулира предизвиканата от диетата термогенеза, което да причини забързване на метаболизма и да позволи на тялото да изгори повече калории след хранене.
2. Предпазва от остеопороза
Скирът е с високо съдържание на важния елемент калций. Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите. Докато колагенът формира основната структура на костите, комбинацията от калций и фосфор ги прави силни и плътни.
Проучвания доказват, че при децата и тийнейджърите приемът на калций е свързан с увеличаване на плътността на костната маса и растежа на костите. С напредване на възрастта костите започват да губят част от тази плътност, което води до порести кости и състояние, известно като остеопороза.
Изследвания установяват, че увеличаването на приема на калций може да предпази от остеопороза. Тригодишно проучване при жени доказва, че консумирането на повече калций от млечни храни спомага за запазване на костната плътност. Друго проучване при жени в напреднала възраст установява, че приемането на добавки с калций в дългосрочен план помага за запазване на костите здрави. Калцият може да се достави от млечни продукти (сирене, извара, мляко, сметана), спанак, магданоз, зеленчуци, риба и други, докато само една порция скир може да осигури 20% от препоръчителното дневно количество на минерала (от 100 до 280 мг, според пола и възрастта).
3. Подпомага здравето на сърцето
Сърдечните болести са водеща причина за смъртност в световен мащаб и представляват почти 31% от всички смъртни случаи. За щастие, е установено, че млечните продукти като скир могат да бъдат свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Вероятно защото в тях се съдържат минерали като калций, калий и магнезий, които са важни за здравето на сърцето.
24-годишно японско проучване установява, че на всеки прием от 100 грама млечни продукт има 14% намаление на смъртните случаи от сърдечни заболявания. Друго изследване установява, че млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, като три порции на ден могат да причинят значително понижение на систолното кръвно налягане при мъже с високо кръвно.
4. Поддържа нивото на кръвната захар
Скирът е с ниско съдържание на въглехидрати, което може да помогне контрола на кръвната захар. Човешкото тяло разгражда приетите въглехидрати до глюкоза. След това хормон, наречен инсулин, е отговорен за транспортирането на глюкозата в клетките, за да се използва като енергия.
При консумацията на твърде много въглехидрати, този процес не работи толкова ефективно и може да доведе до високи нива на кръвна захар. Изследвания показват, че консумацията на протеин забавя усвояването на въглехидратите, което води до по-добър контрол и по-ниски нива на кръвна захар.
Едно 16-седмично проучване сравнява високопротеинови диети с такива с нормално съдържание на протеин. Установено е, че замяната на въглехидратите с протеин значително подобрява контрола на кръвната захар. Не е задължително да се изключат напълно въглехидратите от ежедневното меню, освен ако не е необходимо по здравословни причини и диетата го изисква за подобряване на състоянието на човека.
Противопоказания
Скирът се прави от прясно краве мляко, а някои хора имат алергия към казеина или към суроватката - двата протеина, които се намират в млякото. За тях скирът и други продукти на базата на прясно мляко могат да предизвикат алергична реакция със симптоми, вариращи от подуване на корема и диария до анафилаксия, затова трябва да избягват консумацията им.
Лактозата е вид захар, която се намира в млякото и се разгражда от ензима лактаза. При хората, които страдат от непоносимост към лактоза, има липса на този ензим и след като консумират продукти, съдържащи лактоза, това може да доведе до стомашни болки и други храносмилателни смущения у тях. За щастие в процеса на приготвяне на скира се премахва около 90% от съдържанието на лактоза, така че много хора с лактозна непоносимост могат да понасят умерени количества скир. Най-добре е обаче първо да се опита малко количество, за да се провери дали тялото ще прояви някои от страничните ефекти и след това да се приема, ако всичко е наред.
Как се консумира скир?
Традиционният скир се сервира с няколко супени лъжици мляко и мед. Може да се приготви закуска с овесени ядки или да се добавят натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми) или друго. За приготвяне на приятен и лек десерт може да се комбинира с различни плодове, сладка, конфитюр или мармалад.
Ароматизираните видове скир също са популярни и обикновено се подслаждат със захар или с изкуствени подсладители. Освен това, скирът е включен в различни рецепти - от плоски хлебчета до фритата, пудинги и други. Може да замените високомасленото кисело мляко в рецептите със скир, за да се възползвате от всичките му здравни ползи.
Източник: Framar.bg