Необходими продукти:
- 500 г домати
- 300 г стерилизирани краставички
- 3 яйца
- 1 чаена чаша майонеза
- 1/5 връзка магданоз
- 1 кафена чашка стерилизирани гъби
- сол, горчица и черен пипер на вкус
- по желание 50 г шунка и зелена салата
Приготвяне или как се готви ястието:
- Избират се едри, здрави и добре узрели домати, измиват се и откъм срещуположната страна на дръжката се отрязва за капачка приблизително 1/5 от всеки домат.
- Издълбават се с чаена лъжичка и леко се натриват отвътре със сол, след което се отцеждат, поръсват се с черен пипер и се напълват с предварително приготвената салата от твърдо сварените яйца и гъбите, нарязани на дребни кубчета, ситно нарязания магданоз, майонезата и горчицата.
- Слагат се в чинийки и се украсяват с капачката, оформена като пеперуда.
- Околовръст могат да се подредят тънки фунийки от шунка, ивички от зелена салата и листа от магданоз.