Необходими продукти:
- около 400 гр свински черен дроб
- прясно мляко - колкото да се накисне добре дроба
- 110 гр масло
- 90 мл течна сметана
- сол и черен пипер на вкус
- бренди
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистете дроба и го нарежете на не много големи парчета.
- Покрийте ги с прясно мляко и оставете да се киснат около 30 минути.
- В това време размекнете 2/3 от 110 гр масло. Останалото масло загрейте в тиган. Когато маслото в тигана вече се пени изсипете вътре и дроба отцеден и подсушен от млякото. Когато от едната страна станат леко златисти ги обърнете и продължете готвенето от другата и запържете отново до златисто.
- Маслото трябва да е много сгорещено иначе дробът се ще препече и отвътре (трябва да е розов отвътре) и ефекта на пастета ще се изгуби. След това оставете леко да се охлади и го изсипете заедно с останалите съставки в кухненския робот.
- Прибавете 1-2 с.л. бренди в тигана, в който сте пържили дроба и оставете да се деглазира. После излейте цялото съдържание в робота. Смлейте до гладка смес. Тя трябва да има светъл цвят.
- След това прекарайте цялата смес през сито, като си помагате с шпатула и натискате сместта през ситото. Това ще направи сместта наистина кремообразна и съвсем гладка.
- Прехвърлете в подходяща съдинка, покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилника за най-малко няколко часа.