Необходими продукти:
- 3 ч.ч. леща
- 1 средна глава лук, накълцана на дребно
- 1 ч.ч. хлебни трохи
- 1 с.л. пресен магданоз, накълцан
- 3 яйца
- 1 ч.ч. много ситно накълцани запечени лешници или орехи
- 1/2 ч.л. суха мащерка, стрита
- 1 ч.л. сух босилек, стрит
- 1 1/2 ч.л. сол черен пипер на вкус
- 1-2 с.л. олио
Приготвяне или как се готви ястието:
- Сварете лещата във вода според инструкциите на опаковката.
- Отцедете и оставете да изстине. Смесете лещата, лука, хлебните трохи, магданоза, яйцата и ядките и разбъркайте.
- Прибавете и мащерката, босилека, солта и черния пипер и разбъркайте отново.
- Оформете 16 кюфтета от получената смес.
- В голям тиган на среден огън загрейте мазнината.
- Запържете кюфтета до златисто-кафяво.
- Не ги нагъчквайте едновременно много в тигана. За най-добър резултати забърсвайте тигана след всяка порция кюфтета и слагате нова мазнина.
- Готовите кюфтета оставете да се отцедят върху салфетка преди да сервирате.