Необходими продукти:
За блатовете:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. тъмно какао
- 1/3 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. ягодово вино
- 1 ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- Щипка сол
За крема:
- 40 г масло
- 100 г бял шоколад
- 100 мл течна сметана
- 150 г маскарпоне
- 180 мл течна сметана
За винената редукция:
- 3 ч.ч. ягодово вино
- 1 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч. вода
Приготвяне или как се готви десертът:
- За изпичането на блатчетата аз използвах силиконови формички, но може да се изпекат цели, тънки блатове и да се изрежат в желаните форми.
- Разбиват се яйцата със захарта до побеляване.
- Добавят се олиото, млякото и виното. Всички сухи съставки се пресяват, смесват се добре и малко по малко се добавят към течните.
- Готовата смес се разпределя по формите и се изпича на 180гр, като времето за печене е различно, средно около 15мин.
- Оставят се да се охладят добре.
- За крема се слага 100 мл сметана с маслото да се затопли на котлона, но без да завира. Слага се шоколада натрошен на парчета и се бърка до пълното му разтопяване.
- След изстиване се слага в хладилник за поне 2часа.
- След това се разбива с миксер за кратко.
- Останалата сметана се разбива до твърди връхчета.
- Маскарпонето също се разбива за кратко с миксера и всичко се смесва. Получава се хубав мус, който държим в хладилник до използване за да остане максимално стегнат. За винената редукция се слагат захарта и водата на котлон и се бъркат енергично до получаване на карамел с не много тъмен цвят, за да не горчи.
- Когато това стане се налива виното. Внимавайте, защото ще има много пара.
- Първоначално карамела ще се втвърди, но постепенно ще се разтвори. Намаля се котлона и ври почти час. Постепенно се сгъстява и когато започне да се пени и кипи е готово. След като изстине ще се сгъсти още.
- И сглобяването на тортичките: Блатовете се намазват обилно с винената редукция, която изстинала трябва да прилича на желе. Два по два се слепват с доволно количество крем. Измазват се и страните с крем.
- Отгоре се щприцова отново крем и се украсяват с ягоди.
- Поръсва се небрежно с винената редукция и кексчетата са готови.
Рецепта предоставена от Антоанета Ранчева.