Рецепта за Кексчета с ягодово вино и шоколад

Коментари · 501 Прегледа

Рецепта за Кексчета с ягодово вино и шоколад. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт - Кексчета с ягодово вино.

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. тъмно какао
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. ягодово вино
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • Щипка сол

За крема:

  • 40 г масло
  • 100 г бял шоколад
  • 100 мл течна сметана
  • 150 г маскарпоне
  • 180 мл течна сметана

За винената редукция:

  • 3 ч.ч. ягодово вино
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч. вода

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. За изпичането на блатчетата аз използвах силиконови формички, но може да се изпекат цели, тънки блатове и да се изрежат в желаните форми.
  2. Разбиват се яйцата със захарта до побеляване.
  3. Добавят се олиото, млякото и виното. Всички сухи съставки се пресяват, смесват се добре и малко по малко се добавят към течните.
  4. Готовата смес се разпределя по формите и се изпича на 180гр, като времето за печене е различно, средно около 15мин.
  5. Оставят се да се охладят добре.
  6. За крема се слага 100 мл сметана с маслото да се затопли на котлона, но без да завира. Слага се шоколада натрошен на парчета и се бърка до пълното му разтопяване.
  7. След изстиване се слага в хладилник за поне 2часа.
  8. След това се разбива с миксер за кратко.
  9. Останалата сметана се разбива до твърди връхчета.
  10. Маскарпонето също се разбива за кратко с миксера и всичко се смесва. Получава се хубав мус, който държим в хладилник до използване за да остане максимално стегнат. За винената редукция се слагат захарта и водата на котлон и се бъркат енергично до получаване на карамел с не много тъмен цвят, за да не горчи.
  11. Когато това стане се налива виното. Внимавайте, защото ще има много пара.
  12. Първоначално карамела ще се втвърди, но постепенно ще се разтвори. Намаля се котлона и ври почти час. Постепенно се сгъстява и когато започне да се пени и кипи е готово. След като изстине ще се сгъсти още.
  13. И сглобяването на тортичките: Блатовете се намазват обилно с винената редукция, която изстинала трябва да прилича на желе. Два по два се слепват с доволно количество крем. Измазват се и страните с крем.
  14. Отгоре се щприцова отново крем и се украсяват с ягоди.
  15. Поръсва се небрежно с винената редукция и кексчетата са готови.

 

Рецепта предоставена от Антоанета Ранчева.

 

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg