Необходими продукти
ЗА КЮФТЕТАТА
- кайма - 500 г
- яйца - 1 бр.
- лук - 90 г
- галета - 2 с.л.
- чубрица - 1 ч.л.
- черен пипер
- сол
- брашно - 2 - 3 с.л. за овалване на кюфтенцата
ЗА СОСА
- олио - 40 г
- лук - 180 г
- целина - 50 г стъбла
- картофи - 1 - 2 кг
- моркови - 3 бр.
- чушки - 240 г
- червен пипер - 1 с.л.
- сол - 2 ч.л.
- доматено пюре - 70 г
- чубрица - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Налейте вода в голяма тенджера. Сложете я на котлона и оставете да заври. През това време може да омесите каймат]. Смесете всички продукти в голяма купа. Размесете хубаво докато стане хомогенна смес. След това разделяте сместа на 12 равни части, от които се правят 12 кюфтенца. Овалват се в брашно и се пускат в врящата вода. Отделно в подходящ съд на умерен огън загряваме олиото. В него слагаме лука и целината. Разбърква се периодично докато омекне (4-5 мин.). Добавят се морковите, картофите, чушките. Задушава се и се добавя черен пипер. Всичко това се прибавя към кюфтетата и се добавя доматено пюре и сол. Тенджерата се похлупва с капака и се оставя да къкри 25-30 минути.
Източник: Gotvach