Рецепта за баклава

Коментари · 492 Прегледа

Рецепта за кулинарен конкурс.Най - вкусната баклава,която правя от години за коледните празници.

  • 1 пакет кори за баклава,аз използвам турски,че са много фини
  • 2 ч. ч. смлени орехи
  • 1/2 пакетче канела
  • 100 г разтопено краве масло
  • 50 мл олио

За сиропа:

  • 600 г кристална захар
  • 700 мл вода
  • кръгче лимон

Начин на приготвяне:

Винаги започвам със сиропа.

В тенджерка слагам захарта,водата и кръгчето лимон и слагам на котлона.Варя 15 минути след завиране.Оставям го да се охлади и започвам да редя баклавата.

Намазвам кръгла тава с мазнина и слагам първата кора.Изрязвам краищата по тавата и ги нареждам и тях.Намазвам със смес от краве масло и олио.Слагам втората кора и така докато наредя половината.

Разстилам орехите,объркани с канелата.Върху тях слагам следващата кора,мажа с масло и така докато свършат корите.

Нарязвам по начин,който виждате на снимката.Загрявам останалата мазнина и с нея поливам баклавата,като се старая да влезе в разрезите.

Пека на предварително загрята на 170 градуса фурна,с вентилатор за около час.

Горещата баклава заливам със студения сироп.

Да ви е сладко и весели празници от мен!

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg