ПРОДУКТИ: за 8 порции
600 г телешка кайма
3 патладжана
3 глава лук
1 глава чесън
2 домата
80 г доматено пюре
200 г моцарела
200 г кисело мляко
3 яйца
черен пипер
сол
РЕЦЕПТА:
Патладжаните (3 бр) се измиват, нарязват се на филийки с дебелина и се посоляват. Оставят се за половин час да пуснат горчивия си сок, след което се изплакват и отцеждат старателно. Подсушават се с кухненска хартия. Намазват се с олио и се поставят в тавичка. Покриват се в фолио и се пекат, докато омекнат, за около 20 минути. През това време лукът (3 глава) и чесънът (1 глава) се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио. Щом омекнат, се добавя телешката кайма (600 г) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавят белените и накълцани домати (2 бр), заедно със сока им, а също и доматеното пюре (80 г). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се оставя да къкри на тих огън около 5 минути. Щом сместа с кайма е готова, изпечените патладжани започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат с каймата и доматите. Следва ред моцарела и още един ред патладжани и отново кайма и моцарела. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с ред патладжани. Накрая мусаката се поставя във фурна с температура 180 градуса. Пече се около 30 минути. Мусаката се изважда от фурната, залива се с разбитите кисело мляко (200 г) и яйца (3 бр) и се връща за още 15 минути в горещата фурна на горен реотан, за да хване заливката апетитна коричка. Мусаката с патладжани, кайма и заливка се сервира гореща.