ПРОДУКТИ: за 4 порции
300 г печурки
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 к.ч. сметана
4 стръка зелен лук
6 стръка копър
6 стръка магданоз
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
50 г фиде
РЕЦЕПТА:
Гъбите (300 г) се почистват и нарязват на тънки парченца. Задушават се в нагорещеното олио (2 с.л.) под капак. Щом леко поомекнат, при тях се добавя нарязаният на ситно лук (1 глава) и задушаването продължава още 2-3 минути. Тази смес се поръсва с брашното (1 с.л.), разбърква се. Налива се вода и супата се оставя да поври до омекването на лука и гъбите. Посолява се, подправя се с черен пипер. В края на готвенето се прибавят и счуканият чесън (3 скилидки), и сметаната (1 к.ч.). Супата се разбърква, снема се от котлона и се поднася гореща, поръсена обилно със ситно нарязани лук (4 стръка), магданоз (6 стръка) и копър (6 стръка). Съвет: По този начин може да се приготви супа от челядинки или букет от гъби - печурки, манатарки, пачи крак и др. За гъстота можете да добавите малко фиде или бял ориз.