ПРОДУКТИ: за 6 порции
3 патладжана
1/2 кг кайма
1 глава лук
50 мл. олио
1/4 връзка магданоз
1/2 ч.л. червен пипер
1 щип. черен пипер
1 щип. кимион
сол
100 г кашкавал
РЕЦЕПТА:
Патладжаните (3 бр) се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки. Те се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с олио (50 мл.) и се пекат до омекване. През това време лукът (1 глава) се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата (1/2 кг) и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви. Накрая се добавят червеният пипер (1/2 ч.л.), черният пипер (1 щип.), кимионът (1 щип.), солта и ситно нарязаният магданоз (1/4 връзка). Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани. Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото и минута преди да станат готови, се поръсват с настърган кашкавал (100 г). Щом той се разтопи, се изваждат от фурната и по желание се украсяват с пресен магданоз.