ПРОДУКТИ: за 4 порции
1 ч.ч. ориз
250 г гъби
1 морков
2 стръка праз лук
4 с.л. олио
1 щип. черен пипер
сол
3 ч.ч. вода
РЕЦЕПТА:
Празът (2 стръка) се нарязва на колелца и се задушава в олиото (4 с.л.) до омекване, заедно с почистения и настърган на едрото ренде морков (1 бр). Щом зеленчуците омекнат, към тях се добавят нарязаните на ситно гъби (250 г) и задушаването продължава до тяхното омекване. Накрая се добавя оризът (1 ч.ч.) и всичко се запържва, докато оризът стане прозрачен. След това се добавят подправките и всичко се изсипва в тавичка. Залива се с водата (3 ч.ч.) и се пече на фурна до пълното поемане на течността от ориза. Оризът с гъби на фурна е чудесен, поднесен горещ, но и охладен е много апетитен.