Необходими продукти:
- 3 големи яйца
- 200 захар
- 100 мл топло прясно мляко
- 80 мл олио
- 1 пакет бакпулвер
- 1 и 3/4 ч ч брашно
- 2 ч л какао тъмно
- 1 с л сварено кафе
- 1 ванилия
Глазура:
- 1 с л масло
- 2 -3 с л прясно мляко
- 40 г млечен шоколад с фъстъци
- 30 г черен шоколад
- бял филиран шоколад за поръсване
- 1 с л
Приготвяне или как се готви десертът:
- С миксер се разбиват яйцата със захарта.
- Добавяме топло прясно мляко, олио, сварено кафе, ванилия, а след като се разбърка прибавяме пресято брашното с бакпулвера. Получава се кексова смес от която се отделя 250 г една чаша и се смесва с какаото.
- В правоъгълна тава върху хартия сипваме чаша 150 мл от бялата смес, отгоре с лъжица покривам с какаова, следва бяла, кафява смес и така се редува три реда.
- За да се получи шарка с нож се минава по хоризонтала от единия до другия край.
- Печем в загрята фурна 170 -180 С до суха клечка, за 50 минути.
- Изваждаме върху решетка да се охлади кекса.
- Загрява се масло, прясно мляко и добавяме парчета начупен млечен и черен шоколад.
- Разбърква се на гладка глазура и оставяме леко да се охлади.
- С лъжица се залива кекса с глазура и декорираме с бял шоколад.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.