Необходими продукти:
- 1 ч.ч. прясно мляко (задължително е да е хладко)
- 1/3ч.ч. захар
- 1 яйчице
- 60 грама масло, което трябва да е разтопено
- 2 ванилии
- щипчица сол
- 15 грама прясна мая, но може да се замени и със суха към
- 3 1/2ч.ч. брашно
За глазурата ще ни бъдат необходими:
- 150 гр шоколад (може и бял)
- 1 суп.л. масло
- 1 суп.л. прясно мляко
- цветни пръчици за украса.
Приготвяне или как се готви десертът:
- В купа се изсипват хладкото мляко, към което се добавя маята.
- Разбърква се и се слагат захарта, яйчицето, масълцето и ванилиите. Отново се разбърква, за да се смесят идеално всички продукти.
- Към брашното се добавя солта и сместа се изсипва при течните съставки.
- Омесва се меко тесто, отгоре се намазва с малко олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си, се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва голяма кора.
- Изрязват се кръгове с помощта на най-обикновена чаша, а по средата на всеки кръг се прави малка дупка (може да се използва по-малка чаша).
- Така оформените понички се подреждат в тава, в която има хартия за печене и се оставят докато удвоят обема си.
- Поничките се пекат към 15-20 мин. на 180 градуса.
- Глазурата за печените понички се приготвя лесно. Всички продукти, с изключение на цветните пръчици, се смесват и се разтопяват на водна баня. След като поничките се извадят от фурната и се оставят да изстинат, се потапят от едната страна в шоколада. Отгоре се украсяват с цветни пръчици.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.