Рецепта за Шоколадова торта с целувки и дулсе де лече

Коментари · 357 Прегледа

Рецепта за Шоколадова торта с целувки и дулсе де лече. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт - Шоколадова торта.

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 4 бр. яйца
  • 3/4 ч.ч. захар*
  • 2 с.л. масло
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.ч. тъмно какао
  • 1/2 пак бакпулвер
  • щипка сол

За крема:

  • 250 г меко масло
  • 1 консерва варено кондензирано мляко (карамел, дулсе де лече)
  • 250 мл сметана

За сиропиране:

  • 1 ч.ч. вряла вода (може и повече течност по-влажна торта)
  • 3 с.л. захар
  • 1 с.л. ликьор
  • 1 ванилия
  • Още: 13 бр. средно големи целувки
  • 100 г печени фъстъци (моите бяха с мед)

За черния ганаш:

  • 200 г черен шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана ч.ч = 200мл

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес. През това време в купа смесваме сухите съставки и добавяме постепенно при яйцата.
  2. Прибавяме и разтопеното масло и разбиваме отново, докато получим плътна, шоколадов смес, която разпределяме в две намазани с олио и с хартия за печене на дъното тавички, с размер 20 см ( Може и едни блат с размери около 24 см диаметър).
  3. Пъхаме да се пекат едновременно в предавателно загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20-30 минути или до тест със суха клечка.
  4. През това време разбиваме карамела с мекото масло, докато стане на крем, а след това смесваме с предварително разбитата на твърд сняга сметана. Получаваме много карамелен и вкусен пухкав крем.
  5. Когато блатовете са готови и изстинали напълно ги разрязваме на половина по ширина.
  6. Подготвяме си и сиропа за сиропиране на сладкиша като кипваме водата със захарта, а след това го овкусяваме с малко винила и ликьор по желания. Всъщност тази стъпка е най-възможно да направите по свой вкус, защото може да бъде алкохолен ликьор с вкус на кафе или просто да сложите някакъв компот за напояване на блатовете, който смятате, че ще съчетае добре като вкусове с останалите компоненти.
  7. Сглобяване на тортата: Тъй като кремът е много стабилен, нямах нужда от ринг. Слагаме една част от блата, сиропираме и разпределяме част от крема. Поставяме втората част на блата, сиропираме отново, слагаме крем и счупваме отгоре от целувките, завършвайки с богата порция от фъстъците. Слагаме още малко крем и отново блат. След това сиропираме, слагаме крем и последния блат.
  8. Да поясня, целувки и фъстъци има само в средната част на тортата, но се стремим тя да е по-обемна и целувките да са по-едри парчета, които да се вижда и да не се стопят в крема.
  9. Измазваме тортата с крема и прибираме в хладилника.На следващия ден я заливаме с щедра порция ганаш от черен шоколад и украсяваме с още малко натрошени фъстъци с мед.

 

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

 

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg