Необходими продукти:
За блатовете:
- 4 бр. яйца
- 3/4 ч.ч. захар*
- 2 с.л. масло
- 3/4 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.ч. тъмно какао
- 1/2 пак бакпулвер
- щипка сол
За крема:
- 250 г меко масло
- 1 консерва варено кондензирано мляко (карамел, дулсе де лече)
- 250 мл сметана
За сиропиране:
- 1 ч.ч. вряла вода (може и повече течност по-влажна торта)
- 3 с.л. захар
- 1 с.л. ликьор
- 1 ванилия
- Още: 13 бр. средно големи целувки
- 100 г печени фъстъци (моите бяха с мед)
За черния ганаш:
- 200 г черен шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана ч.ч = 200мл
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес. През това време в купа смесваме сухите съставки и добавяме постепенно при яйцата.
- Прибавяме и разтопеното масло и разбиваме отново, докато получим плътна, шоколадов смес, която разпределяме в две намазани с олио и с хартия за печене на дъното тавички, с размер 20 см ( Може и едни блат с размери около 24 см диаметър).
- Пъхаме да се пекат едновременно в предавателно загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20-30 минути или до тест със суха клечка.
- През това време разбиваме карамела с мекото масло, докато стане на крем, а след това смесваме с предварително разбитата на твърд сняга сметана. Получаваме много карамелен и вкусен пухкав крем.
- Когато блатовете са готови и изстинали напълно ги разрязваме на половина по ширина.
- Подготвяме си и сиропа за сиропиране на сладкиша като кипваме водата със захарта, а след това го овкусяваме с малко винила и ликьор по желания. Всъщност тази стъпка е най-възможно да направите по свой вкус, защото може да бъде алкохолен ликьор с вкус на кафе или просто да сложите някакъв компот за напояване на блатовете, който смятате, че ще съчетае добре като вкусове с останалите компоненти.
- Сглобяване на тортата: Тъй като кремът е много стабилен, нямах нужда от ринг. Слагаме една част от блата, сиропираме и разпределяме част от крема. Поставяме втората част на блата, сиропираме отново, слагаме крем и счупваме отгоре от целувките, завършвайки с богата порция от фъстъците. Слагаме още малко крем и отново блат. След това сиропираме, слагаме крем и последния блат.
- Да поясня, целувки и фъстъци има само в средната част на тортата, но се стремим тя да е по-обемна и целувките да са по-едри парчета, които да се вижда и да не се стопят в крема.
- Измазваме тортата с крема и прибираме в хладилника.На следващия ден я заливаме с щедра порция ганаш от черен шоколад и украсяваме с още малко натрошени фъстъци с мед.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.