Продукти:
800 гр пълнозърнесто пшеничено брашно
1с.л. сол
600мл. Топла вода
2пакетчета суха мая или 1кубче
Може да поръсите и хляба със семена ,ако желаете.
Моя го поръсих с мак и лимецови ядки.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода и я оставете да се развие.
В голяма дълбока купа пресейте брашното със солта.Направете кладенче в средата и изсипете маята. Бъркайте енергично със дървена лъжица ,докато всичко се смеси добре.Получава се меко лепкаво тесто. Оставя се покрито на топло да втаса 1ч и 30мин- 2ч . След това на обилна набрашнена повърхност се изсипва тестото и с 3-4 движения го загърнете, колкото да го оформите на топка.Прехвърлете го обратно в съдъ и го покрийте и го оставете пак да втаса на топло още 30мин. До като чакате загрейте фурната на 200 гр. И сложете вътре чугунена тенджера с капак или глинен съд да се затопли. След като изтече времето прехвърлите хляба във горещата тенджера захлупете капака и го върнете във фурната за 30мин без да отваряте фурната. След това махнете капака и печете още от 2-5мин.
Tsvetelin Petrov 4 год
Браво.