Необходими продукти:
- 1 ч.ч. леща предварително сварена в 2 ч.ч. вода и отцедена
- 1 глава лук, накълцана
- 4 скилидки чесън, накълцани на дребво
- 6 ч.л. масло или маргарин (може и гхи)
- 1 ч.л. черен пипер вода ако е необходимо
- 1/2 ч.л. оцет
Приготвяне или как се готви ястието:
- На ниска температура и в подходящ тиган сотирайте лука и чесъна в маслото докато омекнат, без да покафеняват. Овкусете със сол и черен пипер.
- Прибавете отцедената леща и загрейте докато се сгорещят. Изсипете сместта в купненския робот и смелете докато получите кремообразна смес.
- Ако трябва прибавете мъничко вода (ако предпочитате може и готварска сметана).
- Прибавете оцета и отново пуснете робота, за да получите хомогенна овкусена смес.
- Сервирайте със стайна температура с препечени филийки или солени бисквитки.
*Бележки: Ако ще го приготвяте за вегетарианци, то използвайте маргарин вместо масло.