Необходими продукти:
- 1 консерва бял боб (много добре измит и отцеден)
- 1 консерва черни маслини, без костилки
- 4 скилидки чесън, наситнени или пюрирани
- 2 с.л. зехтин + още
- 2 с.л. зехтин за отгоре
- 1 с.л. сусамово олио (не е задължително, просто за вкус)
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. черен пипер
- 4 с.л. сусамово семе
- сокът на 1/2 лимон, по желание
Приготвяне или как се готви ястието:
- Смесете всички съставки без сусамовото семе.
- Поставете в кухненския робот и пюрирайте докато получите паста.
- Прибавете сусамовото семе, разбъркайте и сервирайте, като поръсите с допълнителните 2 с.л. зехтин.
- Страхотна алтернатива на хумуса, може да съхраните в затворен съд до 4-5 дни.