Необходими продукти:
100гр кисело мляко
100мл олио или 1 пакетче краве масло (125 гр)
100гр грис
1 яйце
400гр брашно
1 бакпулвер 1ванилия
За сипора:
600мл вода
400гр захар
1к.л. лимонов сок
Грис за наръсване по време на разточването
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо приготвяме сиропа: сипваме водата, захарта и лимоновия сок в тенджера и разбъркваме, докато захарта се разтопи. След като заври, оставяме 2 -3 минути да ври сиропа и дърпаме от котлона.
За тестото: слагаме олиото (или маслото), яйцето и киселото мляко в купа, след което добавяме гриса, бакпулвера и ванилията и отново разбъркваме. Най-накрая добавяме брашното постепенно и омесваме тесто. Разделяме готовото тесто на 4 парчета и ги оформяме на средно дълги рулца, които оформяме на посипан с грис плот. Нарязваме рулцата с нож на парчета около 3см. Нареждаме парченцата в намазнена тава на разстояние едно от друго/ можете да използвате голямата тава на фурната/. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме десерта от фурната и изчакваме около 3-4 минути, след което заливаме с изстиналия сироп. Оставяме сладките да попият сиропа за около 3 часа, като през това време поне един път ги обръщаме, за да попият по-добре сиропа.
Декорираме с натрошен шам-фъстък/или други ядки, кокосови стърготини/.