Необходими продукти
- картофи - 2 големи
- лук - 1 глава
- моркови - 1 голям
- броколи - 1 глава
- олио - 3 с.л.
- бульон - 1 зеленчуков
- готварска сметана - 4 с.л.
- лимони - 1/2 бр.
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- крутони
Начин на приготвяне
В тенджера с олиото се задушават за няколко минути нарязаните на ситно моркови и лук. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи и се слага около 750 мл вода, натрошава се бульонът и се оставя да поври 20-25 минути. От главата броколи се отрязват розичките и се слагат в тенджерата с още вода. Водата е на око, а и според предпочитанията на всеки за това колко гъста предпочита крем супата си. Аз слагам още около 750 мл. Оставя се да ври още 10 минути. Тенджерата се сваля от котлона, за да поизстине. Сместа се пасира в блендер или с пасатор. Добавят се солта и черния пипер на вкус, както и 4-те лъжици сметана и се връща на котлона за 5 минути. След като се сервира в купичка/чиния, се изстисква резен лимон и се добавят отгоре крутони.
Източник: Gotvach