Необходими продукти:
За червения кекс:
- 3 големи яйца
- 175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
- 175 гр захар
- 175 гр брашно
- 5 грама бакпулвер (1/2 пакетче)
- червена боя - по желание
За шоколадовия кекс:
- 3 големи яйца
- 175 грама масло (размекнало, на стайна температура)
- 175 гр захар
- 150 гр брашно
- 35 гр какао
- 5 грама бакпулвер (1/2 пакетче)
- 1 с.л мляко
За шоколадовия крем:
- 40 грама млечен шоколад
- 30 грама черен шоколад (над 70% какао)
- 50 грама масло
Приготвяне или как се готви десертът:
- Фурната се загрява на 180°C. Първо се приготвя червеният кекс. Маслото на стайна температура се разбива със захарта до пухкав крем. Добавят се яйцата предварително разбити. В отделен съд се смесват брашното (пресято) и бакпулвера. Добавят се към маслената смес.
- Рабърква се и се добавя боята. Аз ползвах боя на прах и добавях докато получа желаният цвят. Намазва се формата с масло. Пече се до суха клечка 40-45 минути. След като е готов се оставя да се охлади напълно. След като се охлади кекса се разрязва на филийки. С форма се изрязват сърца.
- Шоколадовият кекс се приготвя по същия начин като червения, с тази разлика - какаото се добавя заедно с брашното. Ако сместа се получи много гъста може да се разреди с 1 с.л мляко.
- Шоколадовият кекс се пече в същата форма.
- На дъното на формата се поставя 1/3 от кафявата смес.
- Сърцата се редят плътно едно зад друго по дължина на формата.
- Залива се с останалата смес и се поставя в предварително загрята на 180°C фурна.
- Пече се за същото време до суха клечка.
- След като кексът е готов се оставя да се охлади.
- Кексът може да бъде украсен по желание. Аз приготвих шоколадов крем - разтопих шоколада на водна баня заедно с маслото и залях кекса със сместа.
Рецепта предоставена от Искра Николова.