Необходими продукти за 2 порции:
- 2 средно големи круши
- 500 мл червено вино
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.ч. вода
- 1 пръчка канела
- 1 ч.л. карамфил
- 1 с.л. ванилова есенция
За муса:
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 100 г бял шоколад
- 1 с.л. крема сирене
- 1 с.л. пудра захар (ако сметаната е посладена не е необходима)
- 1 ч.л. ванилова есенция
За бадемовия кръмб:
- 20 г брашно от лимец
- 30 г. смлени бадеми
- 1 и 1/2 с.л. пудра захар
- 2 с.л. разтопено масло
- Щипка сол
- 1 к.л. лимонова кора
За декорация:
- 3 бланширани бадема, потопени в бял шоколад
- Редукция от червено вино
- Прясна мента
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започвам с приготвянето на муса, като разтапям шоколада на водна баня. В него се потапят 3-те бадема за декорацията.
- Сметаната се разбива с помощта на миксер, добавят се захарта, ванилията и крема сиренето. След това внимателно се смесват с шоколада, като се разбива бърка само с лъжица и плавни движения.
- Готовият мус се прибира в хладилник.
- За крушите: Виното, водата, захарта и подправките се поставят в тенджера и се оставят да заврят. През това време крушите се обелват и почистват от семките внимателно с помощта на лъжица, като се запазват цели. След като виното заври котлонът се намалява на средна степен и вътре се пускат крушите. Варят се около 20 мин. или докато омекнат, така че вилицата да влиза с лекота при обождане.
- Приготвям бадемовия кръмб, като в купа смесвам брашното, бадемите, захарта и подправките.
- Добавям маслото и разбърквам.
- Получават се трохи, които се пекат върху хартия за печене в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто.
- След като крушите са готови се вадят в чиния, а виното се оставя на ври, докато се редуцира и се получи гъст сос. В чиния поставям от бадемовия крамб, бадемите с шоколад, лъжица мус и сервирам крушите, поляти с винената редукция и малко прясна мента.
Рецепта предоставена от Христина Петрова.