Рецепта за Поширани круши в червено вино с мус от бял шоколад и бадемов кръмб

Коментари · 761 Прегледа

Рецепта за Поширани круши в червено вино с мус от бял шоколад и бадемов кръмб. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените".

Необходими продукти за 2 порции:

  • 2 средно големи круши
  • 500 мл червено вино
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч.л. карамфил
  • 1 с.л. ванилова есенция

За муса:

  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г бял шоколад
  • 1 с.л. крема сирене
  • 1 с.л. пудра захар (ако сметаната е посладена не е необходима)
  • 1 ч.л. ванилова есенция

За бадемовия кръмб:

  • 20 г брашно от лимец
  • 30 г. смлени бадеми
  • 1 и 1/2 с.л. пудра захар
  • 2 с.л. разтопено масло
  • Щипка сол
  • 1 к.л. лимонова кора

За декорация:

  • 3 бланширани бадема, потопени в бял шоколад
  • Редукция от червено вино
  • Прясна мента

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. Започвам с приготвянето на муса, като разтапям шоколада на водна баня. В него се потапят 3-те бадема за декорацията.
  2. Сметаната се разбива с помощта на миксер, добавят се захарта, ванилията и крема сиренето. След това внимателно се смесват с шоколада, като се разбива бърка само с лъжица и плавни движения.
  3. Готовият мус се прибира в хладилник.
  4. За крушите: Виното, водата, захарта и подправките се поставят в тенджера и се оставят да заврят. През това време крушите се обелват и почистват от семките внимателно с помощта на лъжица, като се запазват цели. След като виното заври котлонът се намалява на средна степен и вътре се пускат крушите. Варят се около 20 мин. или докато омекнат, така че вилицата да влиза с лекота при обождане.
  5. Приготвям бадемовия кръмб, като в купа смесвам брашното, бадемите, захарта и подправките.
  6. Добавям маслото и разбърквам.
  7. Получават се трохи, които се пекат върху хартия за печене в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто.
  8. След като крушите са готови се вадят в чиния, а виното се оставя на ври, докато се редуцира и се получи гъст сос. В чиния поставям от бадемовия крамб, бадемите с шоколад, лъжица мус и сервирам крушите, поляти с винената редукция и малко прясна мента.

 

Рецепта предоставена от Христина Петрова.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg