Етиопски плосък хляб#Рецепта за#Етиопскиплосъкхляб
брашно - 250 г пшенично мая - 1 с.л
вода - 1/3 ч.ч. хладка
сол - на вкус
захар - на вкус
яйца - 1 бр.
Накиснете маята заедно със захарта и солта и четвърт чаша хладка вода в купа за 15 минути. В друга купа постепенно сипете брашното и лека по-леко добавете малко вода и яйцето. Бъркайте, докато се получи еднородна смес, след което добавете сместа от мая, захар, сол и вода и продължете да месите. Месете, докато не получите гладко тесто, което да не полепва по ръцете или по страните на купата. Оставете тестото да се надигне за 1 час в купа, покрита с кърпа. Загрейте фурната до 130°С. След като тестото се е повишило, късайте по-малко от тестото и оформете с ръце малки плоски питки (средно големи палачинки). Подредете палачинките в намазана с мазнина тава и поставете във фурната за 45 минути, докато златисто кафяво