Необходими продукти:
- сирене Халуми
- тънки резени бекон
- чери домати
- кориандър
- пресен сос Беарнез
- 3 яйца
- 150 мл разтопено масло
- 1 главичка лук шалот, накълцана (ако нямате може да използвате лук или да не слагате изобщо)
- 1 с.л. естрагон, накълцан (ако е сух да е наполовина)
- 1 с.л. стрити зърна пипер
- 60 мл бял винен оцет
- сол
- малко лют пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Първо пригответе соса. Започнете като сложите оцета, шалота, естрагона и стритите зърна пипер в тенджерка.
- Сложете на котлона и оставете да къкри докато количеството течност се редуцира до 1,5-2 с.л. Махнете от котлона и прецедете течността.
- Сложете метална купа или по-малка тенджерка върху друга тенджера пълна до 1/3 с вода, която трябва да ври. С други думи трябва ви водна баня.
- Сложете в горния съд течността останала след прецеждането на оцета с подправките и три жълтъка и разбивайте докато станат светло жълти и кремообразни.
- Отвреме на време вдигайте от водната баня, за да не се сготви сместта, към края също е добре да махнете горния съд от къкрещата вода.
- Когато жълтъците са светло жълти, кремообрази и сгъстени махнете от котлона.
- Започнете да прибавяте съвсем по мънчко от разтопеното масло като разбивате докато получите напълно хомогенна смес.
- След това прибавете по още мъничко и така докато свършите маслото.
- Ако сместта ви се стори много гъста може да прибавите и мъничко вода. Овкусете със сол, малко естрагон и лют пипер.
- Разбъркайте добре - сместта трябва да е гладка. За рулцата - отрежете парче халуми, увийте в бекон и изпържете в масло до златисто.
- Гарнирайте със салата от домати с кориандър и готовия сос.
*Бележки: Сиренето Халуми е много вкусно традиционно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което се прави в Кипър. Предлага се и на българския пазар. Много подходящо е за топлина обработка, тъй като чудесно се справя с високите температури, без да се разтече.