Необходими продукти
За вафлените кори:
1 цяло яйце
1 лъжичка захар
3 лъжици брашно
150 мл мляко
За крема:
150 г лешници
150 г захар
1 лимон
150 г масло
2 жълтъка
150 г пудра захар
Начин на приготвяне
- За вафлените кори - разбиват се яйцето с 1 лъжичката захар, добавят се млякото и брашното. Полученото тесто се нанася на тънък слой върху намазана с масло тавичка или уред за печене на вафли и се изпича бързо и в гореща фурна.
- За крема - лешниците се препичат леко във фурната или в грила. Докато са още горещи, се обелват и се счукват в хаванче. Захарта се препича до златисто, към нея се прибавят лешниците и докато гриляжът е още топъл, се излива в чиния, намазана с лимонов сок, и се разстила с помощта на разрязан на две лимон. Щом изстине, се счуква на ситно. Маслото се разбива на пяна с жълтъците и пудрата захар и се разбърква се с гриляжа.
- Полученият крем се намазва равномерно между домашно печените или купените готови вафлени кори. Върху вафлите се слага чиста дъска за рязане, която се притиска с някаква тежест. Оставят се да престоят на хладно. Режат се на парчета с нагорещен нощ.
Източник: Личен архив