Необходими продукти
За блата:
4 яйца
200 г захар
200 г млени орехови ядки
2 супени лъжици олио
200 г кисело мляко
1 бакпулвер, размесен в 8 супени лъжици брашно
За крема:
3 яйца
100 г нишесте
100 г разбито на пяна масло
1 л прясно мляко
200 г захар
ромова есенция
Начин на приготвяне
- Блатът се приготвя, като се разбият яйцата и захарта на пяна. Добавят се олиото и киселото мляко, орехите и накрая брашното с бакпулвера. Разбива се, докато започне да пуска мехурчета. Пече се в намазана и поръсена с брашно тава. След като се опече, се оставя да изстине. Разделя се на две (най-добре с конец) и се маже с крем най-напред долният блат, слага се отгоре вторият и се намазва цялата торта.
- Кремът се приготвя, като се слага да заври млякото със захарта. Предварително се отделя 100 мл студено мляко и се размива в него нишестето. Когато млякото заври, се изсипва нишестената смес и веднага след това разбитите предварително яйца. С бъркане се прибавя ромовата есенция и когато кремът е готов, се изстудява на водна баня с бъркане. Прибавя се пак с бъркане лъжица по лъжица разбитото масло, докато се получи еднородна пухкава смес.
- Намазаната с крем торта се оставя да престои няколко часа в хладилника и след това се изважда и се изрязват краищата. Отгоре с оцветеното масло и шприц се рисува часовников цифреблат. Стрелките и цифрите на часовете може да се направят от парченца шоколад, подредени вишни от сладко и т.н. Ако тортата е новогодишна, стрелките трябва да сочат 12 часа.
Източник: Личен архив