Необходими продукти:
1/2 кубче прясна мая
200 мл. хладка вода
2 с.л. захар
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
Около 1 кг. брашно
Олио
Начин на приготвяне:
Маята се активира в 100 мл. хладка вода заедно със захарта и малко брашно. Единият жълтък се отделя за намазване на питката, а останалия белтък, другото яйце, киселото мляко, останалите 100 мл. хладка вода и солта се разбиват в купа. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се в него двете смеси и се замесва меко тесто. Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя за половин-един час да втаса. След като втаса тестото се оформя питката, като може да бъде обикновена кръгла питка, по-малки питчици или оформена по друг начин. Поставя се в намазнена тава, намазва се с отделения жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 220°С до приятен златист загар.