Необходими продукти:
- 2 броя - патешки гърди Penelope
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - черен пипер
- брюкселско зеле - за сервиране
ЗА ПЮРЕТО ОТ ТИКВА:
- 600 г - тиква
- 40 г - масло
- 3 с.л. - зехтин
- 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
ЗА СОСА:
- 1 ч.л. - зехтин
- 2 с.л. - масло
- 1 глава - шалот
- 200 г - пресни сливи
- 250 мл - червено вино
- 150 мл - пилешки бульон
- 2 с.л. - мед
- 1/2 ч.л. - царевично нишесте
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
- Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути. За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола.
- Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне. Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути.
- Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.
- Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути.
- Добавете останалото масло и свалете съда от котлона. Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране. Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото. Подсушете патешките гърди и с остър нож направете разрези по кожата, без да засягате месото.
- Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу.
- Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава.
- Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе 6 минути за средно недопечено или 8-9 минути за средно изпечено. Извадете съда от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да отпочива 8-10 минути преди разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно.
- Разрежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около ½ сантиметър.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.