Рецепта за Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи

Коментари · 398 Прегледа

Рецепта за Патешки гърди с пюре от тиква и сос с вино и сливи. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за основно ястие.

Необходими продукти:

  • 2 броя - патешки гърди Penelope
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - черен пипер
  • брюкселско зеле - за сервиране

ЗА ПЮРЕТО ОТ ТИКВА:

  • 600 г - тиква
  • 40 г - масло 
  • 3 с.л. - зехтин
  • 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • 1 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер

ЗА СОСА:

  •  1 ч.л. - зехтин
  • 2 с.л. - масло
  • 1 глава - шалот
  • 200 г - пресни сливи
  • 250 мл - червено вино
  • 150 мл - пилешки бульон
  • 2 с.л. - мед 
  • 1/2 ч.л. - царевично нишесте

 

Приготвяне или как се готви ястието:

  1. Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене. Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
  2. Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути. За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола.
  3. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне. Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути.
  4. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.
  5. Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути.
  6. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона. Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране. Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото. Подсушете патешките гърди и с остър нож направете разрези по кожата, без да засягате месото.
  7. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу.
  8. Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава.
  9. Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе 6 минути за средно недопечено или 8-9 минути за средно изпечено. Извадете съда от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да отпочива 8-10 минути преди разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно.
  10. Разрежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около ½ сантиметър.

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg