Продукти:
- 1 малко прасенце
- 1 лимон
- 1 чаена чаша ориз
- 2 глави лук
- 2-3 лъжици мас
- 1/2 пакетче масло
- 100 г стафиди
- 1/2 чаша бира
- сол, черен пипер, червен пипер за намазване
- 1 лъжичка канела
- 1 връзка магданоз
- 1 бучка захар
Приготвяне:
- Прасенцето се измива и подсушава с кърпа.
- Натрива се отвън с нарязания лимон, с мас и червен пипер.
- Отвътре се поръсва със сол и черен пипер.
- Оставя се да отлежи половин час.
- Ситно нарязаният лук се запържва в маслото.
- Добавя се бучката захар и ориза.
- Задушава се леко.
- Прибавят се стафидите, черен пипер, сол на вкус, магданоз, канелата.
- Залива се с чаша гореща вода, за да се посвари оризът.
- Когато плънката се сгъсти, се пълни вътрешността на прасето, досипва се вътре още една чаша вода и се зашива.
- Прасенцето се поставя в тава върху лозови пръчки, сипва се топла вода и се пече, като през 15 минути се маже с мас и се полива с бира, а след това със соса.
- Когато се зачерви отгоре, се обръща и печенето продължава до готовност.