Необходими продукти:
За шоколадовия блат:
- 1 1/2ч.ч брашно
- 1 1/2ч.ч захар
- 3/4ч.ч какао
- 1 1/2ч.л сода
- 1ч.л бакпулвер
- 1ч.л сол
- 1/4ч.ч олио
- 3/4ч.ч айран
- 3/4ч.ч горещо кафе
- Ванилия
За крема:
- 135 г масло
- 400 г пудра захар
- 85 г какао
- 150 мл прясно мляко
- 100г черен шоколад - разтопен
- Ванилия
Приготвяне или как се готви десертът:
- Загряваме фурната на 180С и намазваме с масло кръгла форма за торта с диаметър около 24 см. Поръсваме стените с какао и покриваме дъното с пекарска хартия и оставяме настрани.
- Смесваме всички сухи съставки за блата в купа. В отделна купа смесваме всички мокри като внимаваме при изсипването на кафето, сипвайки го малко по малко. Ако е прекалено горещо, яйцата ще се сготвят, а ние не искаме това! Изсипваме сухите съставки при сместа с яйцата и кафето и разбъркваме до хомогенизиране.
- Разпределяме сместа в две купички по равно. Това се прави с цел най-добре да премерим двата блата и да са с еднаква големина. Изсипваме първата купичка във формата за торта и печем около 20 минути до суха клечка.
- Когато е готов, внимателно изваждаме от формата и оставяме върху решетка да изстива. Повтаряме тези стъпки и с останалия блат.
- За крема: Слагаме маслото, пудрата захар и какаото и разбъркваме с бъркалка.
- Постепенно на тънка струя добавяме млякото като бъркаме с миксер на най-ниска скорост. После добавяме ванилията и разтопения шоколад на водна баня и бъркаме до получаване на пухкав крем.
- Сглобяваме тортата, когато блатовете са напълно изстинали.
- Мажем обилно с крем и слагаме в хладилник за да стегне.
- След 2-3часа можем да се насладим на дяволски вкусната шоколадова торта!
Рецепта предоставена от Радина Рачева.