Продукти
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. захар
- 1 бакпулвер
- ½ кафеена лъжичка сода бикарбонат
- ½ кафеена лъжичка сол
- 3 ч.ч. настъргани моркови
- 4 яйца
- ¾ ч.ч.олио
- ¾ ч.ч.стафиди
- ¾ ч.ч. счукани на едро орехи
- Настъргана кора на 2 портокала
- Пудра захар за поръсване
Инструкции
Настъргваме морковите и отмерваме 3 ч.ч. от тях, добре притиснати и пълни.
В голяма купа пресяваме брашното, бакпулвера и содата.
Смесваме ги с захарта и солта.
В друга купа чукваме яйцата и разбиваме леко с вилица.
Добавяме морковите, олиото, стафидите, орехите и настърганите кори на портокалите.
Изсипваме сместа в купата с брашното и разбъркваме добре с лъжица.
В откопчаваща се форма за торти, поставяме лист хартия за печене на дъното и намазняваме.
Изсипваме кексовото тесто в нея.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170 градуса за около един час, проверяваме с клечка забита в средата на кекса, тя трябва да излезе суха.
Оставя се да се охлади за десет минути и обръщаме в поднос.
Поръсваме с пудра захар и сервираме.
Бележки
Много вкусен кекс дори и изстинал!