Шоколадова бисквитена торта (без печене) с карамелов вкус
Необходими продукти:
- 650 гр. от сладки бисквити (за предпочитане с карамелов вкус)
- 100 гр орехови ядки
- 200 гр захар
- 60 гр от какао на прах
- 240мл. вода
- 150 гр. масло
- 120 гр. бита сметана
- 120 гр. полугорчив шоколад
Приготвяне или как се готви десертът:
- В тенджера се слага захарта с какао на прах, водата и маслото. Слагаме сместа на котлона и я оставям е да къкри за около 10 минути на средната температура при постоянно бъркане, най-накрая добавяме орехите и отстраняваме от котлона.
- В друга купа начупваме бисквитите на по- големи парчета.
- Поливаме шоколадовата смес върху бисквитите и се разбърква добре. Слагаме получената смес в форма за торти и с помощта на шпатула или лъжица разтиламе добре, поставяме в хладилника за 30 до 60 минути да стегне добре.
- В тенджера загряваме сметаната, отстраняваме от огъня и добавяме полугочив шоколад бъркаме докато шоколадът се разтопи.
- Вадим тортата от хладилника поливаме с разтопеният шоколад и отново и поставяме в хладилника за 3 до 4 часа.
- Украсяваме с настърган шоколад.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.