Коледна питка с бяла украса
Обичам да приготвям храната домашно- всичко- питки,ястия,супи,десерти,торти.
Едно от много любимите ми е да замесвам питки,да ги сплитам и да ги украсявам за празниците задължително.
Питката която приготвих за Коледа тази година е замесена с ето това тесто:
Всички продукти са извадени предварително на Стайна температура!
Закваска:1/2 кубче прясна мая +1с.л.мед+ 100мл.топличко пр.мляко и брашно до гъста каша.Оставям да втаса за 10 мин.Към тази смес когато образува "калпаче"прибавям
3 яйца-1 цяло яйце+2 белтъка( жълтъците отделям за намазване)
200мл.топличко пр.мляко
5 с.л.кис.мляко+ 1 равна кафена лъжичка сода за хляб-да шепне
5 с.л.олио
Брашно тип 400- пресятото със 1ч.л.сол- около 750-800гр.или до тесто с консистенция"мекото на ухото"хубаво измесено поне 10мин.
Тестото оставям на Стайна температура да втаса за 30-40 мин.и го оформям в случая на-4 топчета по 250гр.,които разточвам на 0,5см.,всяка кора намазвам хубаво със смес от меко кр.масло-80гр.+1с.л.св.мас+ 5 с.л.олио и режа с ножче за тесто на 8 еднакви триъгълника.Всеки триъгълника на които срязвам в тясната част разрезче около 3см.през което промушвам ъгълчетата.
Образуват се красиви " листенца" които подреждам в тава 30см. с хартия за печене- външната част.
Останалото тесто оформям на голяма топка,която слагам в средата.Разпъвам тестото с на мазнини ръце,мажа с мазнините и слагам плънка от натрошено сирене-250гр.объркано с 1 яйце и настъргвам 100гр.кашкавал.Оформям хубава топка.
Така оформената питка оставям за 30 мин.да изпълни тавата на 1см.от ръба и.Използвам дълбока тава.
Намазвам с жълтъците разредени с капка, две вода и редя бяла украса направена от:
Пресяти брашно,бяло пшенично нишасте,сол и вода до консистенция меко пластелин.
Моята бяла украса тази Коледа е житни класове,звезди,слънце,пиленце.Изпичам на 170° без вентилация за 40-45 мин. На 1во ниво на фурната.
За да съм сигурна за хубавото изпичане тествам с шиш.
За украса ползвам още сусам и маково семе.