Необходими продукти
брашно 500 г
4 яйца
прясно мляко (или хладка вода) 1 чаена чаша
коняк или ром 2 супени лъжици
сода бикарбонат 1/2 чаена лъжичка
олио 200 г
щипка сол
сладко от вишни или череши
Начин на приготвяне
- Към пресятото брашно се добавят разбитите яйца, млякото (водата), конякът (ромът), содата, солта и се замесва умерено твърдо тесто. То се покрива с чиста кърпа и се оставя да престои 20 мин. След това се разделяна 3 части, премесва се и се оставя да престои отново 30 мин.
- От всяка част се разточва кора с дебелина около 2-3 мм. Със стъклена чаша от кората се изрязват кръгчета, които се цепват с нож открая на няколко места. Кръгчетата леко се поръсват с брашно и се нареждат по 3 едно върху друго. В средата се притискат леко с пръст.
- Пържат се загрятото олио до златисто. Подреждат се в голяма плоска чиния, поръсват се с пудра захар и в средата на всяка розичка се поставя по една вишна или черешка от сладкото.
Източник: Личен архив