Рецепта за розички

Коментари · 272 Прегледа

Фин пържен десерт, с вкус, който гали небцето. Розичките се подходящи и за утринна или следобедна закуска.

Необходими продукти

брашно 500 г

4 яйца

прясно мляко (или хладка вода) 1 чаена чаша

коняк или ром 2 супени лъжици

сода бикарбонат 1/2 чаена лъжичка

олио 200 г

щипка сол

сладко от вишни или череши

Начин на приготвяне

  1. Към пресятото брашно се добавят разбитите яйца, млякото (водата), конякът (ромът), содата, солта и се замесва умерено твърдо тесто. То се покрива с чиста кърпа и се оставя да престои 20 мин. След това се разделяна 3 части, премесва се и се оставя да престои отново 30 мин.
  2. От всяка част се разточва кора с дебелина около 2-3 мм. Със стъклена чаша от кората се изрязват кръгчета, които се цепват с нож открая на няколко места. Кръгчетата леко се поръсват с брашно и се нареждат по 3 едно върху друго. В средата се притискат леко с пръст.
  3. Пържат се загрятото олио до златисто. Подреждат се в голяма плоска чиния, поръсват се с пудра захар и в средата на всяка розичка се поставя по една вишна или черешка от сладкото.

Източник: Личен архив

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg