Продукти:
2 бр.свински джолан
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л.
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
олио
5-6 бр картофи
2 моркова
2 глави лук
1 цяла глава чесън
150 мл червено вино
2 дафинови листа
няколко зрънца бахар
Инструкции:
В купа се смесват червеният, черният пипер,мащерката риганът и три супени лъжици олио.Сместа се обърква и с нея се намазват двата джолана, които първо са поръсени със сол. Слагат се в найлонова торбичка или съд с похлупак и се оставят в хладилника за около три часа. Картофите се обелват, нарязват и слагат в гювеча. Към тях се прибавят нарязаните лук, моркови и разрязаната на две глава чесън. Поръсват се със сол и останалото олио след което се объркват. Отгоре им се поставят овкусените джолани. В гювеча се налива малко вино, слагат се два дафинови листа и няколко зрънца бахар. Глиненият съд се похлупва, след което се поставя в студена фурна. Ястието се пече първите 30 минути на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180. Малко преди готовност капакът се маха, за да придобие ястието приятен загар.