Необходими продукти:
- 1,5 - 1,8 кг агнешки бут
- 200 гр горгонзола
- 8 скилидки чесън
- 350 мл бяло вино, сухо
- 200 мл вода
- 1/2 с.л. мащерка
- 1/2 с.л. сух розмарин
- 1/2 с.л. едра морска сол
- зехтин
- 8 млади картофа
- По желание 500 гр моркови
- масло
- захар
Приготвяне или как се готви ястието:
- Махате излишната мазнина от агнешкото и шпиковате с нарязаните на малки парченца скилидки чесън. Натърквате месото с мащерката, розмарина и едрата морска сол. Изпържвате от всички страни в силно нагрятия зехтин. Пъхате в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете около 60-80 минути.
- По време на печенето поръсвайте с горгонзолата и заливайте със смес от виното и водата. Вкусният сос става при разтопяването на сиренето върху бута и попадането му на дъното на тавата, където се смесва с виното.
- Бутът трябва да бъде обърнат в тавата поне веднъж по време на печенето.
- Картофите обелваме и разполовяваме и просто прибавяме към печеното 20 минути преди да го извадим от фурната.
- Ако искате може да сервирате и с глазирани моркови.
- Морковите се обелват, сваряват и ако се налага нарязват на парчета.
- След това се глазират в тиган с маслото и захарта.