Необходими продукти:
- пилешко месо - 800 г
- червена леща - 300 г
- моркови - 2 бр.
- лук - 2 глави
- чушки - 1 бр. зелена
- чесън - 4 скилидки
- зелен лук - 1/2 връзка
- магданоз
- зелен грах - 100 г
- билки - сушени микс
- черен пипер - на вкус, млян
- лимонов сок
- сол
- зехтин
- бульон - 300 мл /може и кубче/
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- За приготвянето на тази интересна рецепта за пиле с леща на фурна, най-напред започваме с подготовката на главния герой в чинията. Измиваме месото, подсушаваме, слагаме в купа и заливаме с лимонов сок.
- Поръсваме със смес от билки (розмарин, босилек, цветчета от мащерка, майорана, дафинов лист, риган или копър), прясно смлян черен пипер и намазваме със зехтин. Оставяме месото с маринатата да престои за половин час.
- Заливаме лещата със студена вода. Почистваме зеленчуците и ги измиваме. В тиган загряваме олиото и бързо запържваме месото в него до златиста коричка. След това го изваждаме, добавяме сол и го слагаме в съд за печене.
- Покриваме с фолио и слагаме в гореща фурна. Междувременно запържваме нарязаните на кръгчета моркови, грах, лук, нарязан на ситно, и нарязаната сладка чушка. Не е необходимо да пържим силно.
- Отгоре слагаме измитата леща, добавяме сол и поръсваме с нарязан чесън. Разбъркваме, покриваме и оставяме ястието с пилешко месо да къкри на слаб огън за пет до седем минути.
- След това прехвърляме всички съставки в тавичка, наливаме горещ бульон или вода, покриваме с фолио и готвим във фурната за половин час.
- След това махаме фолиото и оставяме ястието леко да покафенее на по-висока температура.
- Изваждаме го от фурната и сервираме пилешкото на фурна върху голяма чиния, поръсена с нарязани билки.
Рецепта предоставена от Станислава Вълкова.