Необходими продукти:
- топло прясно мляко 200 мл
- топла вода 100 мл
- олио 100 мл
- сол 1 с л
- захар 3 с л
- мая 30 г
- брашно 700 г
- жълтък за намазване 1
- прясно мляко 2 с л
- масло за намазване
Начин на приготвяне или как се готви тестеното изделие:
- Meкичка и пухкава като памук пита, ето как да я приготвите. В чаша с топла вода се натрошава маята, добавя се 1 с л захар, 2 сл брашно, разбъркваме и оставяме да бухне за 10 -15 минути. Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче.
- В топлото прясно мляко се разбърква солта, останалите 2 с л захар и сипваме в брашното.
- Прибавя се олио, активираната мая и се разбърква с вилица. Загребва се от брашното и бъркаме докато това стане невъзможно, тогава тестото се постая на плота поръсен с брашно и месим докато се получи средно меко тесто. Втасва 1 час на топло. Готовото тесто се разделя на 2 части. Всяка се точи на правоъгълна кора. С нож за пици се нарязва на дълги триъгълници 8 броя. Навиват се кифлички от широката част към върха.
- Втората топка тесто се оформя по същия начин. В малка тавичка 24 см намазана с олио и поръсена с брашно, или по добре върху хартия за печене се нареждат кифличките, започваме от средата и останалите се нареждат край нея.
- Оставяме да втаса, докато напълни тавата. Намазва се с разбит жълтък и прясно мляко.
- Печем в загрята фурна 170 С около 30 минути, като след 20 минута се покрива с алуминево фолио.
- Изваждаме от тавата, намазва се с парче масло и е готова за хапване!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.