Продукти: 20 гр. мая или 1 пакетче суха такава, 350 мл. топла вода, 5 с.л. зехтин (може и
олио) плюс още за намазване, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 5 ч.ч. брашно, шарена сол, няколко скилидки
счукан чесън, 2 с.л. масло.
Начин на приготвяне: Разтворете първо маята в малко топла вода със захарта. Щом се активизира, добавете към нея всички останали продукти – останалата вода, 5-те с.л. олио, солта и
брашното. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. От тестото се разточват питки, които се
пържат върху сгорещен намазан сач или тиган. Щом обърнете питката от втората страна, намажете вече опечената със смес от маслото, чесъна и шарената сол, веднага докато баничката е още
топла.
Източник: "Готварска книга" на списание "Звук и светлина"