Необходими продукти:
- 500гр филе от сьомга без кожа
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. портокалов сок
- 1/3 ч.ч. лимонов сок
- настъргана кора от половин портокал
- 1с.л. мед
- 1с.л. масло
- 1ч.л. царевично нишесте
- 20мл бульон или вода
- 20мл уиски или коняк
- сол
- черен пипер
- пресен розмарин
За гарнитурата:
- 1/2 пакет оризово фиде
- 10бр скариди (ако са по-дребни увеличете бройката)
- 1с.л. масло
- 3-4 скилидки чесън
- 50мл бяло вино
- лимон
- 3бр жълтъци
- 30гр пармезан
Начин на приготвяне:
Нарязва се сьомгата на четири парчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Добре е да постои така 10-15мин. Сгорещява се малко олио в тиган и се слагат парчетата риба. Нужни са около 3мин. да започне да променя цвета си и тогава се обръща. Слага се маслото и се пържи до готовност, отново около 3мин. на умерен огън. Готовата риба се вади настрана.
В същата мазнина се слага нарязания на ситно чесън, розмарин, по-голямата част от портокаловите корички, лимоновия и портокалов сок, меда, уискито и се оставя да къкри 5мин. Нишестето се разтваря в бульона и се прибавя при непрекъснато бъркане да сгъсти соса. Посоляваме и връщаме сьомгата за мъничко да се овкуси от всички страни.
Оризовото фиде, или каквато паста сте избрали, се сварява според указанията на опаковката. В тиган се загрява олио или зехтин, маслото и нарязания на филийки чесън. Слагат се скаридите, предварително обелени и почистени, и се пържат до порозовяване. Подправят се със сол и чер. пипер. След като се зачервят се налива вино и се изтисква лимонов сок. Оставя се да ври докато се изпари течноста и скаридите се сготвят. Изваждат се и в тигана се изсипва готовата вече паста. Налива се едно черпаче от водата на спагетите да заври и да обере всички сосове. Разбъркват се жълтъците с пармезана и се прибавят към пастата. Обърква се хубаво.
В чиния се слага от пастата и върху нея се подреждат скариди. Слагат се по две парчета от сьомгата, портокалово сосче и се украсява с резени портокал и настъргана портокалова кора.
Източник:
https://www.mandja.bg/read-blog/493_recepta-za-somga-quot-a-la-portokal-quot.html