Цитрусова сьомга с оризово фиде

Коментари · 335 Прегледа

Сьомга с ароматен цитрусов сос, с гарнитура от оризово фиде със скариди.

Необходими продукти:

  • 500гр филе от сьомга без кожа
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 ч.ч. портокалов сок
  • 1/3 ч.ч. лимонов сок
  • настъргана кора от половин портокал
  • 1с.л. мед
  • 1с.л. масло
  • 1ч.л. царевично нишесте
  • 20мл бульон или вода
  • 20мл уиски или коняк
  • сол
  • черен пипер
  • пресен розмарин

За гарнитурата:

  • 1/2 пакет оризово фиде
  • 10бр скариди (ако са по-дребни увеличете бройката)
  • 1с.л. масло
  • 3-4 скилидки чесън
  • 50мл бяло вино
  • лимон
  • 3бр жълтъци
  • 30гр пармезан

Начин на приготвяне:

Нарязва се сьомгата на четири парчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Добре е да постои така 10-15мин. Сгорещява се малко олио в тиган и се слагат парчетата риба. Нужни са около 3мин. да започне да променя цвета си и тогава се обръща. Слага се маслото и се пържи до готовност, отново около 3мин. на умерен огън. Готовата риба се вади настрана.

В същата мазнина се слага нарязания на ситно чесън, розмарин, по-голямата част от портокаловите корички, лимоновия и портокалов сок, меда, уискито и се оставя да къкри 5мин. Нишестето се разтваря в бульона и се прибавя при непрекъснато бъркане да сгъсти соса. Посоляваме и връщаме сьомгата за мъничко да се овкуси от всички страни.

Оризовото фиде, или каквато паста сте избрали, се сварява според указанията на опаковката. В тиган се загрява олио или зехтин, маслото и нарязания на филийки чесън. Слагат се скаридите, предварително обелени и почистени, и се пържат до порозовяване. Подправят се със сол и чер. пипер. След като се зачервят се налива вино и се изтисква лимонов сок. Оставя се да ври докато се изпари течноста и скаридите се сготвят. Изваждат се и в тигана се изсипва готовата вече паста. Налива се едно черпаче от водата на спагетите да заври и да обере всички сосове. Разбъркват се жълтъците с пармезана и се прибавят към пастата. Обърква се хубаво.

В чиния се слага от пастата и върху нея се подреждат скариди. Слагат се по две парчета от сьомгата, портокалово сосче и се украсява с резени портокал и настъргана портокалова кора.

 

Източник:

https://www.mandja.bg/read-blog/493_recepta-za-somga-quot-a-la-portokal-quot.html

https://www.youtube.com/watch?v=WDcX1dUwWVst=213s

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg