Необходими продукти:
Продукти за блатовете:
- брашно - 210гр.
- сода - 1ч.л.
- захар-333 гр
- масло - 170гр
- белтъци - 3бр на стайна температура
- прясно мляко - 120мл
- заквасена сметана - 120мл
- лимонов сок - 60мл
- лимонена кора - 1ч.л.
- ванилия - 15мл
- боровинки - 180гр.
Продукти за боровинковата редукция:
- вода - 15мл.
- боровинки - 200 гр
- захар - 1ч.л.
- лимонов сок - 1ч.л
Продукти за лимонов и боровинков крем:
- сладкарска сметана
- кората от един лимон
- лимонов сок - 30 мл
- редукция от боровинки
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Първо трябва да загреете фурната на 180 градуса и да си приготвите 15см. форми за блат.
- За блатовете смесвате сухите съставки, включително захарта.
- В отделна купа смесвате и разбърквате останалите продукти - яйцата, млякото, разтопеното масло, заквасената сметана, ломновия сок, ванилията, без лимонената кора. В трета купа смесвате боровинките с лимонената кора и ги покривате с малко брашно.
- След това смесвате всико в голяма купа. Разделяте на три и печете всеки блат по 30 мин. За редукцията - в тиган сипвате всички състваки докато започнат да се смесват. След около 5 мин. притискате с лъжица боровинките, за да си пуснат сока - оставяте да къкри още 3-4 мин и прецеждате редукцията от боровинковите люспички.
- За крема - разбивате сладкарската сметана с малко пудра захар и разделяте на две. В едната половина добавяте от редукцията от боровинки, а в другата лимоновия сок и лимонената кора.
- Върху всеки блат се шприцоват от двата вида крем.
Рецепта предоставена от Мария Танева.