- за кекса:
- 3 яйца
- 1 ч.ч захар
- 80 гр масло
- 80 мл сладкарска сметана
- 3 ч.л нес кафе
- 100 гр черен шоколад
- 1¼ ч.ч брашно
- 1 ч.л бакпулвер
- ½ есенция ром
- 8 бисквитки Орео.
за крем тофи:
- 1 ч.ч захар
- 60 гр масло
- 200 мл сметана
- 50 гр бял шоколад
за поръсване:
- 1 ч.ч едро смлени орехи (бадеми, лешници и т.н)
- Сложете в касерола начупения на парчета шоколад, маслото и сметаната.
- Бъркайте докато се разтопи.
- Към сместа добавете 3 ч.л нес кафе, разтворени в 20 мл вода.
- Бъркайте докато се получи гладка смес.
- Свалете от котлона, оставете леко да се охлади.
- Добавете есенцията и един по един жълтъците, като след всеки разбърквате добре.
- Разбийте белтъците на сняг.
- В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.
- Накрая добавете белтъците.
- Изсипете шоколадовата смес при брашното.
- Бъркайте докато се получи гладка смес.
- Намаслете и поръсете с какао формата за кекс.
- Изсипете ⅔ от сместа, наредете внимателно бисквитките и залейте с останалата смес.
- Печете на 180 градуса 35минути или до готовност.
- Извадете кекса и го оставете да се охлади напълно.
- През това време карамелизирайте захарта, заедно с маслото.
- След като придобие карамелен цвят, го залейте с 100 мл сметана (загрята).
- След като се сгъсти, го свалете от котлона, добавете шоколада и разбъркайте.
- Разбийте останалата сметана и към нея добавете ⅔ от тофи крема.
- Разбъркайте добре.
- Извадете кекса от формата.
- Напълнете пош с карамелено-сметановият крем и декорирайте отгоре кекса.
- Поръсете обилно с ядките и залейте с останалия тофи крем.