Необходими продукти:
За бисквитената основа:
- бисквити - 12 бр.;
- Закуска масло - 40 г;
- прясно мляко - 1/2 ч.ч.;
За ваниловия крем:
- прясно мляко - 1 л;
- яйца - 3 бр. (жълтъци);
- захар - 1 ч.ч;
- брашно - 3 с.л.;
- лимони - 1 бр. (само кората);
- ванилия - 2 бр.;
За ягодовия крем:
- ягоди - 10 бр. големи;
- захар - 1 ч.ч.;
- вода - 1/2 ч.ч.;
- желатин - 1 пакетче;
- ягоди - 6 бр. за декорация;
Начин на приготвяне:
- Бисквитите се натрошават на ситно, прибавяме маслото, като преди това сме го разтопили, сипваме и прясното мляко и разбъркваме добре.
- След което разпределяме равномерно сместа в чашките и притискаме леко с лъжица.
Ваниловия крем приготвяме по следния начин:
- В тенджерата слагаме част от млякото (оставяме малко, за да разтворим жълтъците и брашното в него), захарта и настърганата кора от лимона да заврят.
- В отделен съд разбъркваме жълтъците, млякото, което сме отделили, ванилиите и брашното.
- След като млякото заври, на тънка струя, при непрекъснато бъркане, добавяме сместа с жълтъците.
- След като кремът се сгъсти достатъчно, го махаме от огъня.
- Разпределяме го равномерно в чашките върху бисквитената основа.
За ягодовия крем:
- Ягодите се почистват, измиват и нарязват на ситно, след което заедно с водата и захарта се слагат в тенджера на тих огън да омекнат.
- Периодично разбъркваме и след като ягодите са омекнали напълно, сипваме в тенджерата желатина да се разтвори и разбъркваме за още 1 мин.
- След като желатинът се разтвори, махаме от огъня и оставяме да поизстине, след което разпределяме в чашките.
- Декорираме с пресни ягоди.
https://recepti.gotvach.bg/