Необходими продукти:
- 500 грама тиква;
- 200 грама картофи;
- 1 глава лук зелени;
- подправки на вкус (по желание);
- 1 чаена лъжичка настърган джинджифил (по желание);
- 300 милилитра прясно мляко;
- 400 милилитра вода;
- 1 супена лъжица олио;
- сол и черен пипер на вкус;
- крутони (или сухари);
- заквасена сметана;
- зелени подправки;
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквата премахнете семената и я нарежете на парчета.
- Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета.
- Наситнете лука и го запържете за около 5 минути в тиган с нагорещено олио.
- Добавете картофите и тиквата.
- Разбърквайте, за да не загорят.
- Залейте продуктите с достатъчно вряща вода, че да ги покрие напълно.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Оставете супата да се вари на бавен огън в продължение на около 20 минути или докато зеленчуците омекнат.
- След това излейте част от течността, ако желаете супата да бъде по-гъста.
- Пюрирайте и добавете прясно мляко.
- Върнете супата отново на котлона и оставете да къкри за около 5 минути.
- След това сложете настъргания джинджифил и разбъркайте.
- Поднесете крем супата със заквасена сметана, зелени подправки и хрупкави крутони или сухари!
от Framar.bg