Необходими продукти
- 500 гр патладжани;
- 300 гр домати;
- 200 гр краставици;
- 200 гр саламурено сирене;
- маслини;
- 3 супени лъжици заквасена сметана;
- 2-3 скилидки чесън;
- зехтин;
- копър или магданоз;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Патладжанът се разрязва диагонално, за да се получат елипсовидни резени. Накисват се в осолена вода, за да се махне горчилката изплакват се и се изсушават. Резените патладжан се нареждат в тава върху хартия за печене, поръсват се със зехтин и се пекат в продължение на 10-15 минути при температура от 200 ° С. Чесънът се пресова и се смесва със заквасена сметана и сиренето до хомогенна смес. Доматите и краставиците се нарязват на кръгчета. Маслините се почистват от костилките и се разрязват наполовина. Предястието се подрежда в голяма чиния във формата на опашка на паун в следния ред: първо патладжаните, отгоре се намзават със сместа със сирене; следва кръгче домат, кръгче краставица, пак смес от сирене и накрая половинка маслина. Доукрасява се с копър или магданоз.