Рецепта за Козунак

Коментари · 255 Прегледа

Рецепта за Козунак. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за Великденски козунак.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 500 - 700 г брашно
  • 21 г жива мая или 7 г суха мая
  • 125 мл топло прясно мляко
  • 150 г захар
  • 5 яйца
  • 150 г мазнина (аз смесвам 100 г масло със 50 г мас)
  • щипка сол
  • аромати по Ваше желание - ванилия, настъргана кора на лимон, сок от лимон, може портокал, може също ампула с аромат на масло и ванилия или каквото решите
  • стафиди, бадеми, захаросани корички от портокал или лимон
  • аз използвах днес локум

 

Начин на приготвяне или как се приготвя тестеното изделие:

  1. Освен, че кухнята е топла, продуктите със стайна температура, брашното е двойно пресято. Не пренебрегвайте пресяването. В топлото мляко разтварям маята, добавям 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно. Разбърквам и оставям за 5 минути до камината или докато маята шупне.
  2. В купата на миксера чуквам четири от яйцата и белтъка на петото яйце.
  3. Жълтъка покривам с фолио за свежо съхранение и прибирам в хладилник за намазване на козунака. Към яйцата добавям цялото количество захар и включвам машината с накрайник за крем и разбивам до пухкава пяна. Така всъщност разтопявам и захарта. В рецептата до сега, просто затоплях млякото и в него разтопявах захарта. Накрая на разбиването добавям ароматите. В случая ванилова захар, ампула аромат на масло и ванилия и настъргана кора от лимон.
  4. Когато маята е готова, добавям към яйцата. Отмервам 500 гр брашно в купата на миксера към другите съставки. Останалото брашно оставям на една страна, защото ще ми е нужно известно количество за добавяне и омесване. Сменям накрайника на миксера с този за тесто. Включвам машината и засичам 20 мин. Брашното, което допълнително добавях всеки път е различно като количество и няма как да напиша категоричен грамаж. Всичко зависи от качество на брашно, от използвана мазнина, от големина на яйца. Просто добавяте брашно до получаването на меко, но не лепнещо тесто.
  5. Готовото тесто оформям на топка в купата, покривам с фолио за свежо съхранение и изчаквам търпеливо да увеличи двойно своя обем. Това може да е 40 минути, но може и 1,5 - 2 часа да отнеме. Важно е помещението да е достатъчно топло. С набрашнени ръце и много нежно изсипвам тестото върху набрашнена плоскост. Съвсем кратко и нежно премесвам. Тук е моментът на добавяне на стафиди, захаросани корички и други добавки по желание. Разделям на горе - долу четири еднакви части. Оформям на фитили, които оплитам. Слагам във формата, покривам с кърпа и изчаквам търпеливо да напълни тавата. На всеки фитил разпределям по малко локум и оформям. Втасалия козунак намазвам с разбито с малко водичка или олио жълтък. Загрявам фурната до 180 градуса и без вентилатор. Пека на горен и долен реотан като тавата е на първо ниво отдолу нагоре. На 20 - тата минута покривам с алуминиево фолио, за да не изгори много захарната коричка. Печенето продължава общо между 50 и 60 минути. Бъдете бдителни и проверявайте готовността на козунака.

 

Рецепта предоставена от Елайза.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg